De Basis voor Zelf-voorzienend Leven

Alle begin is moeilijk, zo ook de inrichting van onze akker. Omdat we alleen een beetje ervaring hebben met het voor- en achtertuintje van ons huis in Weesp en daar ook best veel tijd in gaat zitten, bedachten we dat we dit anders zouden moeten aanpakken.

Onze plannen

Geïnspireerd door John Seymour en zijn ideeën over zelfvoorzienend leven willen we kunnen leven van het land en zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen. En daarmee was de eerste stap natuurlijk het op papier zetten van wat wij nu eigenlijk zelf voor plannen hadden met dit stukje land.

  1. Een tuin met veel gras, bloemen en bomen met veel beschutte plekjes om te zitten. 
  2. Een moes- en kruidentuin waarvan ons gezin kan leven. 
  3. Een welkom onderdak voor insecten waaronder bijen en vlinders, zang- en roofvogels en vleermuizen met bijenkasten voor honingbijen.
  4. Verspreid over het land een aantal watervijvers, onder meer voor de moestuin maar ook om in te zwemmen.
  5. Beheer van het land volgens de laatste ecologische inzichten en permacultuur waarbij ook ruimte is voor enkele boerderijdieren.
  6. Naast ons huis bijgebouwen die voor meerdere functies gebruikt kunnen worden zoals een schuur, een bed & breakfast, een kantoor en een kas groot genoeg om workshops e.d. te geven.

Met een akker kom je best ver

In zijn boek The NEW complete book of self-sufficiency geeft Seymour advies over hoe je zo’n akker zou kunnen inrichten.Seymour adviseert om de noordelijke helft te gebruiken als grasland waarop een koe, een geit, een varken en wat kippen gehouden kunnen worden. De koe moet weliswaar bijgevoerd worden maar daartegenover staat de productie van melk, boter en kaas en de rijke mest die weer gebruikt kan worden voor het land. Op het zuiden komt dan de moestuin.

Beginnend met de dieren

Met 40 are grond is het echt leuk om wat dieren te houden en volgens Seymour ook nog eens erg nuttig. Vooral varkens, kippen en koeien zijn belangrijke mede-arbeiders op je land. Zij ploegen je grond, eten na de oogst de oude wortelstokken, knolletjes en onkruidzaadjes uit de grond en houden het gras kort. Hun mest is van onschatbare waarde voor de vruchtbaarheid van je grond en ze leveren melk, vlees of eieren. Kortom: dieren zijn onmisbaar op je land, als je wilt voorkomen dat je 24 hours a day aan het grasmaaien, spitten of onkruid wieden bent.

Dexter

Nou zijn er kleine koeienrassen zoals de Holland Dexter. Deze koeien zijn ongeveer even groot als een herdershond. Schatjes zijn het! Ik zag ons al dagelijks melken. Maar zelfs een Dexter heeft al gauw 1/2 acre aan grasland nodig en aangezien éen koe echt maar één koe is en dus een beetje in haar eentje wilden we dit het beest niet aandoen.

Nu dus niet onze keuze maar mochten er andere liefhebbers in Oosterwold zijn die 2 of 3 koetjes samen willen beheren, dan hou ik mij aanbevolen!

Ouessant

Er zijn ook kleinere schapenrassen zoals het Ouessant-ras. 2 tot 3 schapen hebben zo’n 600 m2 grasland nodig aan voedsel. Deze schaapjes kunnen goed tegen de kou zodat ze alleen een schuilplekje nodig hebben tegen de regen of bij strenge vorst. Elk jaar moeten ze geschoren worden en de wol is weer voor van alles te gebruiken.

Ook van geitjes zijn er kleinere rassen. Geitjes kunnen met minder gras toe maar breken nogal eens door een hek en eten van bomen of struiken.

Varkens

Naast de schaapjes willen we varkens houden.

Varkens vinden het heerlijk om de grond om te woelen, op zoek naar wormen, insecten en ander eetbaar spul zoals wortels, knollen, fruit en bessen. Daarmee zijn ze perfect voor het omploegen van de grond en het afvreten van de moestuin na het oogsten van aardappels of wortels.

Een varken schijnt aan 200 m2 buitenruimte voldoende te hebben en heeft daarbij ook nog een hok nodig.

Kippen

Mijn zoon wilde graag kippen als we naar Oosterwold gingen verhuizen. In dit geval echt een win/win dus een belofte die we makkelijk konden inlossen.

Indische reneenden

Eenden zijn goede erfbewakers en dol op slakken. Nu is onze hond Nilo al een goede erfbewaker maar hij houdt niet van slakken. Daarentegen is hij dol op eenden, dus ook een win/win.

Honingbij

Bijen zijn gewoon verbonden aan zelfvoorzienend leven en permacultuur. Ik wil dus graag gaan imkeren. De bijen krijgen de beschikking over de bloemen en kruiden. Ik heb nog geen idee hoe ik een aantal volkjes kan gaan houden dus ook dat wordt een avontuur.

Bloementuin en Moestuin

Seymour heeft de volledige zuidelijke helft van de akker (zo’n 1500 m2!) ingericht als moestuin met vaste bedden voor kruiden en groentes waaronder uien, prei en bloemkool. Voor een gezin van 4 personen is dit wel erg veel en zou 1000 m2 meer dan genoeg moeten zijn. Hierop willen we kruiden, groentes en vooral veel klein fruit verbouwen. Een deel van de groente zal gebruikt worden als voer voor de varkens en kippen.

Wat we niet gebruiken als moestuin kan als een tuin ingericht worden met bomen, bloemen en planten. Dat is het grootste deel van het land. De dieren zullen in dit deel een plekje moeten krijgen maar deze verblijven veranderen steeds van locatie, afhankelijk van de behoefte van het land en van de dieren.

De ontginning van de kavel zal volgens de ideeën van de perma-cultuur plaatsvinden, daarover in mijn volgende blogs meer. Beginnend met het voorbereiden van de grond.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.