Eerste plantjes zaaien voor de moestuin

De biologische zaadjes van Velt zijn binnen. Pieter heeft in de zaaikalender gezet wanneer wat gezaaid mag worden en we kunnen met de eerste zaadjes beginnen..

Mijn schoonvader had vroeger de gewoonte om van een bepaalde groente alles in één keer uit te zaaien en dan ook echt alles in één keer van het land te halen. Avondenlang zaten we dan, met een half oog in onze studieboeken en met een half oog de doorgeschoten kapucijners te doppen totdat de kapucijners onze oren uitkwamen… Dus dat doen wij natuurlijk anders!

We hadden bedacht om niet teveel plantjes van één soort tegelijk te planten, maar dit gefaseerd te doen. En om te voorkomen dat de worteltjes teveel kapot gaan bij het verspenen, proberen we heel secuur in elk potje ook maar één zaadje te zaaien. Ik ben benieuwd of het werkt. Overigens zijn hiervoor tegenwoordig hele mooie apparaatjes op de markt, maar door de achterkant van een lepeltje licht te bevochtigen kan dit ook prima..

Elektriciteitsplan voor het huis

Het elektraplan voor het huis is af. Een behoorlijk ingewikkelde klus. Ik weet nu intussen alles van enkelpolige of dubbelpolige schakeling, van wisselschakeling of serieschakeling, van dimmers, VOB-draden, flexibele en starre buizen, etc, etc. Pappa, je zou echt trots op me zijn!

Vooralsnog lijkt er nu alleen een probleem te zijn met de bediening van de spotjes in de keuken, de trap, de overloop en de hal omdat dit vanaf meerdere punten mogelijk moet zijn. Een combinatie met wissel- en kruisschakeling lijkt hierbij niet te kunnen omdat de hoeveelheid bedrading die dan nodig is het maximale overschrijdt wat door een buis mag. Gira biedt hiervoor waarschijnlijk een goede oplossing met de Giro 3000 serie waarbij een duodimmer aangesloten kan worden op verschillende neventoestellen. En dan is er natuurlijk ook nog de 3fase-aansluiting in de keuken. De bedrading die hiervoor gebruikt wordt is dikker dus dan zijn er mogelijk ook dikkere buizen nodig? Geen idee…

We hebben een elektricien benaderd met de vraag of hij / zij ons kan adviseren qua bedrading en buizen. Maar mocht iemand anders een goede tip hebben, dan hou ik me aanbevolen.

250 bomen geplant

Dit lijken misschien niet zo veel bomen, maar dit zijn er dus inmiddels 250 stuks. 250 beukenbomen!! Helaas kunnen we nu, vanwege het slechte weer, niet verder met planten. Gisteren probeerde ik een scheef gewaaid boompje recht aan te drukken, maar trok ik meer klei uit de grond dan er in, dus dat was geen goed idee. Gelukkig zijn er geen bomen omgewaaid! Nu maar afwachten tot het weer droog is en dan kunnen we verder. Nog 660 -250 = 410 bomen te gaan..

Walden revisited

Veel mensen die op Oosterwold afkomen hebben iets met de natuur en met het leven dichtbij de natuur. Oosterwold is een wijk vol idealisme. Het zal dus niet verrassen dat hier veel straten vernoemd zijn naar filosofen of schrijvers zoals Immanuel Kant, August Comte of Frederik van Eeden. Maar steeds als ik dan de naam van Frederik van Eeden tegenkom dan moet ik vooral denken aan de kolonie Walden die door hem in 1898 gesticht werd aan de rand van Bussum. Deze kolonie was geïnspireerd op het boek Walden or Live in the Woods (1854) van Henry David Thoreau. En het gekke is, dat juist deze naam als straatnaam ontbreekt in Oosterwold.

Dus aangezien deze naam ontbreekt in Oosterwold en onze straatnaam al een naam draagt, hoop ik dat we Thoreau nog ergens in Oosterwold gaan tegenkomen! En niet omdat wij in Oosterwold zo eenvoudig leven of zo dicht bij de natuur als wat Thoreau deed, maar wel omdat veel van wat hier gebeurt, is terug te leiden op wat hij ooit in gang heeft gezet. En zeker omdat veel van wat hij schrijft soms zo herkenbaar en inspirerend is voor veel mensen en voor mij persoonlijk…

Walden (boek) - Wikipedia

‘In any weather, at any hour of the day or night, I have been anxious to improve the nick of time, and notch it on my stick too; to stand on the meeting of two eternities, the past and future, which is precisely the present moment; to toe that line.’ – Henry David Thoreau. ‘Walden’.

of zoals in de nederlandse vertaling is te lezen..

‘Bij elke weersgesteldheid, op elk uur van de dag of de nacht, ben ik erop uit geweest om van het moment te profiteren en het ook in mijn stok te kerven, om op het ontmoetingpunt van twee eeuwigheden te staan, verleden en toekomst, en dat is precies het huidige moment, om me daaraan te houden.’ – Henry David Thoreau. ‘Walden’.