Walden revisited

Veel mensen die op Oosterwold afkomen hebben iets met de natuur en met het leven dichtbij de natuur. Oosterwold is een wijk vol idealisme. Het zal dus niet verrassen dat hier veel straten vernoemd zijn naar filosofen of schrijvers zoals Immanuel Kant, August Comte of Frederik van Eeden. Maar steeds als ik dan de naam van Frederik van Eeden tegenkom dan moet ik vooral denken aan de kolonie Walden die door hem in 1898 gesticht werd aan de rand van Bussum. Deze kolonie was geïnspireerd op het boek Walden or Live in the Woods (1854) van Henry David Thoreau. En het gekke is, dat juist deze naam als straatnaam ontbreekt in Oosterwold.

Dus aangezien deze naam ontbreekt in Oosterwold en onze straatnaam al een naam draagt, hoop ik dat we Thoreau nog ergens in Oosterwold gaan tegenkomen! En niet omdat wij in Oosterwold zo eenvoudig leven of zo dicht bij de natuur als wat Thoreau deed, maar wel omdat veel van wat hier gebeurt, is terug te leiden op wat hij ooit in gang heeft gezet. En zeker omdat veel van wat hij schrijft soms zo herkenbaar en inspirerend is voor veel mensen en voor mij persoonlijk…

Walden (boek) - Wikipedia

‘In any weather, at any hour of the day or night, I have been anxious to improve the nick of time, and notch it on my stick too; to stand on the meeting of two eternities, the past and future, which is precisely the present moment; to toe that line.’ – Henry David Thoreau. ‘Walden’.

of zoals in de nederlandse vertaling is te lezen..

‘Bij elke weersgesteldheid, op elk uur van de dag of de nacht, ben ik erop uit geweest om van het moment te profiteren en het ook in mijn stok te kerven, om op het ontmoetingpunt van twee eeuwigheden te staan, verleden en toekomst, en dat is precies het huidige moment, om me daaraan te houden.’ – Henry David Thoreau. ‘Walden’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.