De moestuin

Vorig jaar was ik voorzichtig begonnen met de moestuin, maar inmiddels is de moestuin met flink wat verhoogde bakken uitgebreid. We hebben klei als grondsoort en de grond kan best moeilijk te bewerken zijn. Daarom hadden we in de afgelopen jaren gras met klaver ingezaaid. Ik heb dat niet weggehaald maar hier overheen heb ik een laag houtsnippers gestort met vervolgens een laag compost. Ik had dit vorig jaar ook zo in mijn experiment-tuintje gedaan en de grond had na één jaar een verrassend losse structuur. Op het moment dat ik dan iets inzaai of een plantje in de grond poot, bewerk ik de grond licht voor. Ik steek een spade her en der in de grond om de graslaag met daaronder de klei wat losser te maken en hark eventuele grove takjes en houtsnippers weg van de zaai- of pootlocatie. That’s it. Dus geen frees, maar een soort van eigen no-dig methode. Ik ben benieuwd naar de resultaten.

Ik heb veel gezaaid en ook wat gekregen van mijn buurvrouw dus ik ben best trots op wat er inmiddels in de grond zit: uitjes, bieslook, bosui, aardappelen, witte en rode kool, rucola, pluksla, wortel, verschillende soorten bonen, radijs en een behoorlijk aantal aardbeiplantjes. Op de vensterbank staat dan nog een aanzienlijk aantal aan tomatenplantjes, peperplantjes, meloen en bloemkool. Ik hoop dat ik de komende maand nog meer kan zaaien, waaronder komkommer, augurk en zonnebloemen.

Overigens had ik vorig jaar tussen de bakken houtsnipper-paden, maar dat is mijns inziens best bewerkelijk. Er groeien veel paardenbloemen en distels op, die lastig te verwijderen zijn. Ik behoud nu gewoon het gras, dat ik af en toe maai. Ik geloof dat dat voor mij een beter alternatief is. Alleen in de herfst en in de winter is dat minder goed beloopbaar, maar dat neem ik dan op de koop toe..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.